Nuchter trainen, waarom wel of niet

In het wielrennen heeft men het vaak over nuchter trainen. ‘s Ochtends op de fiets stappen zonder ontbijt. In de nacht worden glycogeen voorraden uitgeput en zodoende kun je de vetverbranding trainen is de achterliggende idee. Vanuit biochemisch oogpunt is het dus zeker zinvol om dergelijke trainingen af en toe in je programma op te nemen omdat je als dusdanig je lever stimuleert een andere stofwisseling door te voeren, koolhydraten te sparen en meer te leren inzetten op vet als brandstof. Mettertijd zou dit kunnen bijdragen tot het leveren van een betere duurprestatie.

Diegene die al eens met een lege maag de weg zijn opgetrokken zullen echter kunnen bevestigen dat dit geen pretje is. Je voelt je futloos en kunt ook alleen maar hele rustige duur rijden. Oorzaak hiervan is een ernstige onderdrukking van het immuunsysteem ten gevolge van een hormonaal onevenwicht dat optreedt bij dit type van training. Belangrijk is dan ook zeker en vast niet te overdrijven in frequentie en duur van deze trainingen, met als aanbeveling 1X/week en dit voor niet langer dan 90 minuten per sessie.

Nog belangrijker is na je nuchtere training je lichaam die voedingsstoffen te geven welke het enige tijd heeft moeten ontberen om goed te herstellen. Dit betekent dus dat je maaltijd na de nuchtere training zeker de nodige hoeveelheid koolhydraten moet bevatten om verdere onderdrukking van het immuunsysteem te voorkomen en de kwaliteit van je volgende training(en) niet te ondermijnen. Ook een portie eiwitten is aangewezen omdat de kans steeds bestaat dat je lichaam wat spiermassa heeft aangesproken/afgebroken om je inspanning op nuchtere maag te volbrengen. Met het oog hierop kan het zinvol zijn om voor aanvang van je nuchtere training een leucine-supplement te nemen om je spiermassa tijdens deze training optimaal te beschermen. Van leucine is immers bekend dat het als essentieel aminozuur onontbeerlijk is voor herstel en behoud van spiermassa. De Neapharma Pro-leucine uit ons gamma sportvoeding kan jou daar bijvoorbeeld perfect bij helpen!

Als laatste willen we nog meegeven dat nuchter trainen ook kan helpen om af te vallen gezien het relatief groot aandeel vetten dat wordt verbruikt. Verwacht echter geen wonderen op de weegschaal want de absolute hoeveelheden blijven beperkt. In die zin leveren korte hoog intensieve inspanningen soms meer resultaat op, ook al omdat het effect van naverbranding hier meer speelt. Wil je dus naar een zeker streefgewicht toewerken zal je zonder meer je globale energiebalans in het oog dienen te houden en daar een goede balans in trachten te vinden.

Producten waar we in geloven

Sportvoeding van de beste kwaliteit die voor en door sporters gemaakt wordt. We gebruiken de meest recente wetenschappelijke inzichten en onze eigen professionele sport ervaring om producten te maken met aantoonbare resultaten zonder enig compromis.