Waaraan herken je de beste energy bar voor wielrenners en duursporters?

Word jij in de sportvoedingswinkel altijd overspoeld door een tsunami aan energy bars? Dan hebben we goed nieuws voor jou: na het lezen van deze tips pik jij de beste er zo uit. Je bezoek aan de sportvoedingswinkel duurt voortaan een pak korter!

Tip van de expert:
Een goede isotone (die bij Neapharma 4 koolhydraten telt) en een goede bar (die bijna Neapharma 3 koolhydraten telt) heb je als toerist heb je vaak niet nodig. De verschillende koolhydraten, in de juiste verhouding, laag in vet maximaliseren jouw basis en staan toe dat een carb max, gels en fruits de plaats hebben om te werken.

  – Kristof De Kegel (Performance Manager Alpecin – Deceuninck)

1. Wat is het gewenste resultaat?

Energy bars vallen in principe in een van deze twee categorieën: snelle energie en trage energie. Beide kunnen goed voor je werken, als je ze op het juiste moment gebruikt.

1. Snelle energie: de komende 30 a 40 minuten zal je energie krijgen van jouw energy bar.

  • Ideaal voor wanneer je middenin jouw inspanning zit.
  • Ideale bron om voortdurend energie te krijgen.

2. Trage energie: de energiereep zal jou twee uur lang energie geven.

  • Perfect voor in het begin van een lange inspanning om in je eerste twee uur een mooie basis te leggen.
  • Zo gebruik je eerst de energie die je hebt en leg je een basis voor de komende uren  en voorkom energie dips. 
  • Ideaal voor wanneer je vele uren fietst en weet dat je de voldoende energie moet opnemen en eens iets anders wilt eten.
  • Leuke afwisseling van je dieet voor lange trainingen.
  • Gezond tussendoortje of voor de start van een rit of wedstrijd.

Alle bites van Neapharma zijn extreem laag in vet. Dat helpt om de energie volledig en snel op te nemen, mijn maag te ontzien, maar het betekend ook minder VET. Want dat heb je als mens al genoeg 😉

-Puck Pieterse (Professioneel Allround wielrenster)

2. Een goede energy bar is hoog in koolhydraten & laag in vet

Soms is het simpel: je eet een energy bar om energie op te doen. Koolhydraten zijn de favoriete energiebron van je lichaam. Een goede energy bar bevat dus veel koolhydraten. Mik op minstens 25 gram koolhydraten voor een bar van 30 tot 50 gram.

Bekijk ook zeker het vetgehalte. Alles tot maximaal 1gr vet per bar is aanvaardbaar. Extra vet zorgt niet alleen voor een vertraagde energieopname maar zal ook jouw maag extra belasten en is vaak een indicator van slechte koolhydraten kwaliteit. Hoe lager het vet, hoe beter.

3. Kies een lekkere energy bar, die niet plakt

Om zijn werk te doen, moet de energy bar ook lekker zijn. Als je niet gemotiveerd bent om hem op te eten werkt hij natuurlijk niet! Omdat smaak persoonlijk is, kun je de bar het beste eerst uitproberen voordat je er een hele doos van bestelt. Zeker als het voor een wedstrijd is! Daarom zijn onze producten ook per portie verkrijgbaar.

4. Het geheime wapen: Pro Sport fruits

Energie fruitjes zorgen vaak voor een snelle piek in de suikerspiegel waardoor er na 15 minuten een dip optreedt. Door het gebruik van een hoogwaardige bron van koolhydraten, nl. isomaltulose, worden honger- en energiedipjes met de Pro Sport Fruits voorkomen. De samenstelling zorgt ervoor dat de energie extra lang meegaat. Een Pro Sport Fruit is ideaal ter vervanging van een Pro Energy bar, of als aanvulling op de Pro Isotonic en Bars om tot een energieopname van 100 koolhydraten per uur op te bouwen.

Dankzij de isomaltulose samenstelling kan je dit als booster gebruiken om hooger op te bouwen met koolhydraten of als vervanging als een bar, zonder een dipje!

Welke energy bar past het best bij jou?

Zowel de Pro-energy bar als de Pro-crunch bar zijn extreem rijk aan koolhydraten (~30 gram koolhydraten/reep) en ultralaag gedoseerd in vet (0,4 gram per reep) en hebben een frisse rodevruchtensmaak. Ze hebben een frisse rode-vruchtensmaak en zijn volledig pH-neutraal.