Herstel & eiwitten

👉 Herstelwijzer: bereken zelf wat je optimale herstel is

Met 4 eenvoudige vragen berekenen we wat jouw ideale herstel is om het maximale uit jouw training te halen. Zelf met een korte extensieve rit kan je conditie opbouwen. Met het juiste herstel recept bouwen we aan jouw conditie piek! 👇

Wat maakt een recovery shake tot een echte hersteldrank?

Lijstjes van top 5 hersteldranken en commerciële praatjes over het nut van een recovery shake zijn er voldoende. Maar hoe weet je nu welke de beste is recovery shake voor jou als wielrenner of duursporter? Aan welke criteria moet de perfecte recovery shake voor duursporters voldoen? Wij vroegen het aan voedingsdeskundigen en profwielrenners zoals Wout van Aert, Stijn Devolder en Mathieu van der Poel. Samen ontwikkelden we de Pro elite Recovery shake: het paradepaardje van Neapharma.

1. Waarvoor gebruik je een recovery shake?

Voordat je op zoek gaat naar de perfecte recovery shake moet je eerst weten wat je ermee wilt bereiken. Een recovery shake heeft drie hoofddoelen:

  1. Spierherstel en -opbouw: eiwitten herstellen je spieren na een inspanning en helpen je om sneller spieren op te bouwen.
  2. Aanvullen van voorraden: via zweet verlies je belangrijke mineralen. Om op je hoogste niveau te blijven presteren moeten deze aangevuld worden.
  3. Conditieopbouw: aandacht voor spierherstel en spieropbouw is essentieel om je conditie duurzaam te verbeteren.

De beste recovery shakes leveren niet alleen eiwitten, maar ook voldoende koolhydraten. Daarvan krijg je extra energie voor een sneller en effectiever herstel.

2. Wat doet een goede recovery shake voor je spieren?

1. Zoek naar het wei-eiwitconcentraat

Wei is de meest kwaliteitsvolle eiwitbron ter wereld. Geen enkel eiwit heeft meer kracht om je spieren zo snel en effectief te herstellen. Kijk niet alleen naar de totale hoeveelheid eiwit, maar vooral naar de hoeveelheid wei-eiwit.

De beste recovery shakes bevatten meer dan 45 gram eiwit waarvan minstens 25 gram wei-eiwit.

2. Kwaliteit eerst: hoeveel leucine?

Vergeet andere superaminozuren: lang leve leucine! Vertakte aminozuren of BCAA’s (branched chain amino acids) krijgen vaak ten onrechte allerlei positieve eigenschappen toegewezen. Volgens recente studies heeft er echter maar één superaminozuur de kracht om spiergroei en herstel te stimuleren. Dat is leucine. Onderzoekt toont al even aan dat het Leucine aminozuur de belangrijkste motor voor spierherstel en spieropbouw is.

  • Hoe meer leucine, hoe beter. De beste recovery shakes bevatten ten minste 5 gram leucine. Ideaal is zelfs 6 gram.
  • Bevat je shake ook nog 2 à 3 gram isoleucine (uiteraard van de familie van de leucines) ? Dan heb je de ideale hersteldrank te pakken. Isoleucine heeft een vergelijkbaar effect als leucine en kan gelijktijdig worden opgenomen zonder het effect van leucine in te perken en vice versa.
  • Het enige andere aminozuur dat in je recovery shake mag zitten is valine, dat je spieren stimuleert om aminozuren op te nemen. In mindere mate, maar in combinatie met leucine zeker een mooie aanvulling voor een voelbaar effect.

3. De juiste soort creatine

Bijna alle recovery shakes bevatten creatine. Als je gaat kiezen is het belangrijk erop te letten dat het om “dubbelgebufferde creatine” gaat. De dubbele buffer (een beschermend laagje tegen de zuren in je lichaam) zorgt ervoor dat alles wat je drinkt ook effectief wordt opgenomen. Als deze buffer niet aanwezig is, zal de creatine te snel worden afgebroken. Het resultaat is dat je lichaam tot 60% minder creatine opneemt dan bij dubbelgebufferde creatine.

3. Een volledig herstel na een training

Voor een compleet en duurzaam herstel na een inspanning moet je recovery shake ook vitaminen, mineralen en antioxidanten bevatten. Deze verbruik je namelijk door te zweten, waardoor ze regelmatig moeten worden aangevuld. (Let op: je zweet meer dan je denkt, zelfs op koude dagen!)

  • Wanneer deze voedingsstoffen direct na de inspanning worden ingenomen – binnen het eerste half uur – worden ze het gemakkelijkst door het lichaam opgenomen.
  • Zoek naar deze belangrijke mineralen: chloor, kalium, natrium, fosfor, zink.
  • Zoek naar deze belangrijke vitaminen: B1, B12, B2, B6, C.

Deze vitaminen zullen jouw energieniveau snel verhogen: binnen een half uur na het drinken van de shake voel je de boost.

4. Ultieme check: een neutrale pH

  • Een neutrale pH is de standaard voor premium recovery shakes. Het bewijst dat er geen extra smaakstoffen of zuren aan zijn toegevoegd. Dit maakt de shake extreem licht verteerbaar, zelfs na zware inspanningen. Bovendien neemt je lichaam voedingsstoffen met een neutrale pH veel makkelijker op, waardoor je het effect sneller en sterker voelt.

Studies bewijzen: profatleten die de Pro elite Recovery shake regelmatig gebruiken, merken een voelbare toename in fitheid, kracht en uithoudingsvermogen.

5. Waarom een alles-in-één recovery shake niet altijd de beste keuze is

Na een lichte training van minder dan twee uur zijn er in een gezond lichaam geen tekorten aan voedingsstoffen op. In dat geval is een complete recovery shake niet nodig, maar volstaat enkel leucine om je spieren te herstellen en op te bouwen. Bovendien zul je bij langdurig gebruik (vanaf 3 weken) ook merken dat leucine je conditie verbetert. Omdat pure leucine dan de beste keuze is, hebben we deze ook in capsulevorm ontwikkeld, en het is een pak goedkoper dan de Recovery Shakes.

Wist je dat? Omdat leucine veruit het duurste ingrediënt in je recovery shake is, gebruiken veel commerciële merken er niet genoeg van, waardoor hun shakes niet goed werken. Andere merken kiezen er dan weer voor om leucine niet afzonderlijk te verkopen, maar alleen in dure recovery shakes.

Omdat we bij Neapharma alleen de beste ingrediënten in de hoogste dosissen gebruiken, bevat de Pro-elite Recovery shake 6 gram leucine per 100 gram poeder: het maximum dat je lichaam in een uur kan opnemen.