Hoe bikefitting rugpijn kan voorkomen

In de literatuur varieert het percentage fietsers met ruglast tussen de 30 en 60. Zonde, want een goede bikefitting kan dat eenvoudig voorkomen.

 

In de meeste gevallen worden, zeker bij jonge sportmensen, op medische beeldvorming geen aantoonbare afwijkingen gevonden ter hoogte van wervels en tussenwervelschijven of ter hoogte van de omliggende spieren en ligamenten. We noemen dit dan ook “niet specifieke lage rugpijn” en uit wetenschappelijke bevindingen weten we dat houdings- en bewegingscontrole een grote rol kunnen spelen bij het ontstaan en onderhouden van deze pijnklachten. Vele fietsers hebben een verminderde motorische controle ter hoogte van de onderrug en gaan onbewust meer met een bolle rug fietsen. Hierdoor ontstaat overbelasting en weefselirritatie in de structuren rondom de wervelkolom. Dit fenomeen wordt meer uitgesproken naarmate grotere krachten vanuit de benen getransfereerd worden naar de gebogen onderrug. Daarom kunnen sommige fietsers hun lange duurtrainingen zonder hinder afwerken, maar ontstaan pijnklachten bij de meer intensieve trainingsarbeid en tijdens wedstrijden.

Wat kunnen we nu doen om lage rugpijn bij fietsers aan te pakken?

Op het niveau van de fietser lijkt het zinvol om fietsers inzicht en controle aan te leren over de positie van de onderrug. Core-stability training kan daarbij een handig hulpmiddel zijn.

Op het niveau van de fiets is het van belang alle variabelen die te maken hebben met de fietsafstelling (kadermaat, zadeltype, zadelhoek, stuurhoogte, stuurpenlengte) te gaan optimaliseren zodat een perfecte positie van de fietser wordt bekomen en rugklachten worden voorkomen.


Waar bikefittig doen?

Bij Nea-Forma kan je terecht voor een professionele meting om op basis van je persoonlijke antropometrie en een beweeglijkheidsonderzoek de ideale fietspositie uit te zetten. Met de Analyzer bepalen we de juiste zitbuishoek van het frame. Het resultaat hiervan is een correcte “zit achter de trapas” hetgeen leidt tot een optimale krachtoverbrenging én een stabiele zit op het zadel. De fiets wordt alzo optimaal afgesteld en je ontvangt een rapport met bijhorende afmetingen van je fietsanalyse in je mailbox.

Tijdens de Motion analysis brengen we de biomechanica van het fietsen zeer nauwkeurig in beeld. In real-time wordt de beweging van knie, schouder en bekken met twee camera’s onder hoge belasting geanalyseerd. Op die manier kunnen we eventuele afwijkingen in het bewegingspatroon nauwkeurig kwantificeren en bijsturen waar nodig.

Last but not least doen we ook aan ‘shoe postioning’ waarbij we de schoenplaatjes zodanig plaatsen dat de bal van de voet exact boven de as van de pedaal komt. Hierdoor wordt de pedaalslag geoptimaliseerd en een optimale krachtoverbrenging gerealiseerd. Via de schoenplaatjes wordt ook de stand van de voeten op de pedaal ingesteld en zo wordt een eventuele verdraaiing van het onderbeen voorkomen.

Producten waar we in geloven

Sportvoeding van de beste kwaliteit die voor en door sporters gemaakt wordt. We gebruiken de meest recente wetenschappelijke inzichten en onze eigen professionele sport ervaring om producten te maken met aantoonbare resultaten zonder enig compromis.