De oorzaken van spierkrampen
Het ontstaan van spierkrampen is te relateren aan een opstapeling van meerdere risicofactoren en vaak is het hierbij moeilijk één specifieke oorzaak aan te wijzen.
- Dehydratatie waarbij vochtverlies ten bedrage van 4% van het lichaamsgewicht tijdens inspanning duidelijk resulteert in spierkramp
- verlies van elektrolyten: vooral natriumverlies via zweet is een belangrijke factor. Atleten verliezen tot 2g zout per liter zweet.
- koolhydratenuitputting: spieren hebben energie nodig om samen te trekken, maar ook om weer te ontspannen
- hitte en onvoldoende aanpassing aan de hitte
- spieruitputting (overuse): vermoeide spieren zijn zeker gevoeliger voor krampen
- beperkte lenigheid en weinig stretching
- insufficiënte training: wanneer we onze spieren een intensiteit of volume opleggen waarop ze niet zijn voorbereid, zal het risico op verkramping groot zijn.
- verstoorde prikkeloverdracht van zenuw naar spiervezel (neuromusculaire coördinatie)
Een grote misvatting is dat vele atleten met spierkrampen denken een tekort aan magnesium te hebben. Met onze huidige voedingsgewoonten komt magnesiumtekort immers nog maar zeer zelden voor.
Wat doen om spierkrampen te voorkomen?
Voornaamste aandachtspunt zijn goede eet- en drinkgewoonten die met zekerheid het risico op krampen indijken en de duurprestatie verbeteren. Voldoende koolhydraten innemen vòòr en tijdens de inspanning is hierbij van belang. Zorg er daarnaast zeker voor voldoende gehydrateerd te zijn vooraleer je aan het sporten gaat. Tijdens het sporten zelf maak je best gebruik van een sportdrank met de nodige aanbreng van natrium. De Neapharma Pro-isotonic Orange/Tropical komt hiervoor perfect in aanmerking, zeker bij langere inspanningen.
Verder kunnen ook volgende tips helpen krampen te voorkomen:
- Goed opwarmen voor iedere training en wedstrijd
- Regelmatige stretch van de spiergroepen die het meest gevoelig zijn voor verkrampen (statische stretch na goede opwarming)
- Aangepaste training naar iedere doelstelling: doe geen inspanningen van duur of intensiteit waarop je lichaam niet is voorbereid. Een geleidelijke trainingsopbouw is essentieel.
- Sprongoefeningen (plyometrische training) verbeteren de coördinatie tussen zenuw en spier
- Hogere trapfrequentie bij fietsers en stapfrequentie bij lopers voorkomt spierkrampen
Mits goede inachtname van deze preventieve maatregelen moet het probleem van spierkrampen ook bij jou in de kiem te smoren zijn. Alvast veel sportgenot!