Vetten zijn, net als eiwitten en koolhydraten, voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. We hebben ze dagelijks nodig, zij het wel met mate. In deze blog gaan we even dieper in op de rol van vetten in onze energiehuishouding en de soort en hoeveelheid vetten die je nodig hebt. Niet alle vetten zijn even (on)gezond. Er wordt een onderscheid gemaakt naar gelang de soorten vetzuren die het voedingsmiddel bevat: onverzadigd of verzadigd.
‘Gezond vet’
Onverzadigd, plantaardig vet, wordt ook wel ‘gezond vet’ genoemd. Een normale inname van deze vetten zal niet leiden tot een verhoging van je cholesterol en zal zelfs de slechte cholesterol actief verlagen. Je vindt ze voornamelijk in plantaardige voedingsmiddelen: oliën (koolzaadolie, walnotenolie, olijfolie, lijnzaadolie met uitzondering van kokosolie en palmolie), noten en zaden en vette vis (een uitzondering, want wel dierlijk, maar met gezonde vetten).
Verzadigd, dierlijk vet, wordt ook wel ‘slecht vet’ genoemd. Een te hoge inname van deze vetten kan o.a. leiden tot een te hoge cholesterol, hart- en vaatziekten, overgewicht,… Je vindt ze voornamelijk terug in dierlijke voedingsmiddelen zoals boter, vet vlees, kaas en eieren, koekjes, gebak, chips, chocolade, roomijs…
Ook gezond vet heeft nadelen
Vet levert 9 kilocalorieën energie per gram. Dat je gezonde vetten niet zou opslaan en à volonté mag eten, is jammerlijk genoeg niet juist. Zo bevat 100ml olijfolie 100 gram gezond vet. Twee eetlepels olijfolie bieden je reeds 180kcal!
Het vet dat je niet gebruikt als brandstof, wordt opgeslagen in de vetreserves. Deze reserves beschermen je organen en bieden isolatie tegen de koude, maar hoeven uiteraard ook niet continu aangevuld te worden.
Hoeveel vet we nu exact nodig hebben, is individueel erg verschillend. Vaak wordt gerekend in energieprocenten. Een normale vetinname voorziet in 20-35% van je totale energieverbruik. De energie die je extra verbruikt tijdens het sporten vang je beter op door meer koolhydraten te eten. Neem een rustdag als referentie voor de hoeveelheid vet die je op de meeste dagen best inneemt.