Het belang van een goed ontbijt voor duursporters
Iedereen heeft het al genoeg gelezen en gehoord: het ontbijt is een belangrijke, zo niet dé belangrijkste, maaltijd van de dag. Ondanks het feit dat we dit weten, is het niet voor iedereen even evident om deze maaltijd ook (steeds) te nemen. Anderzijds willen we als sporter ook ons lichaamsgewicht onder controle houden en dus zal het maken van de juiste keuzes bij het ontbijt een belangrijk aandachtspunt zijn.
Waarom is een ontbijt nu zo belangrijk?
Na een hele nacht vasten, heeft het lichaam opnieuw energie nodig. Ondanks onze slaap werken onze organen (vooral de hersenen) verder en verbruiken dus brandstof. Om de dag goed te kunnen starten moeten onze energiereserves opnieuw aangevuld worden. Het is bekend dat er meer arbeidsongevallen voorkomen en meer concentratiestoornissen zijn bij personen die geen ontbijt hebben genomen. Op dat moment werken onze hersenen als het ware op halve kracht aangezien er onvoldoende energie beschikbaar is.
Indien we geen ontbijt nemen is de kans vrij groot dat we in de loop van de voormiddag een dipje krijgen. Dan grijpen we heel vaak naar ongezonde, calorierijke tussendoortjes.
Op gang trekken van jouw verbranding
Door te ontbijten wordt ook onze verbranding (metabolisme) op gang getrokken. Het is te vergelijken met een kachel die wordt aangestoken. Ons totale calorieverbruik per dag is dus groter wanneer we de dag starten met een ontbijt.
Ook als je dus geen honger zou hebben, sla je ’s morgens beter niet je ontbijt over. Ook tijdsgebrek mag geen reden zijn om niet te ontbijten en kan makkelijk worden omzeild door een tiental minuutjes vroeger op te staan of je boterhammen de avond voordien reeds klaar te maken (om ze eventueel mee te nemen en wat later op het werk op te eten).
Ga voor een vezelrijk ontbijt
Uit een studie blijkt een vezelrijk ontbijt met de nadruk op koolhydraten de beste keuze: de proefpersonen vertoonden een grotere alertheid en een lagere calorie-inname in de loop van de dag in vergelijking met degenen die een vetrijk ontbijt consumeerden.
Een evenwichtig ontbijt bestaat dan ook best uit vezelrijke graanproducten zoals volkoren- of meergranenbrood. Ontbijtgranen bevatten bij voorkeur minder dan 5% vet. Enkele goede voorbeelden: cornflakes, brinta, havermout, muesli (eventueel met noten of gedroogde vruchten). Havermout wordt de laatste tijd sterk gepromoot als een “supergraan”. Hiervoor zijn weinig wetenschappelijke argumenten. Afwisseling tussen diverse graanproducten blijft de beste garantie op een evenwichtig voedingspatroon.
Beleg dient bij voorkeur mager hartig en/of mager zoet te zijn, optioneel heeft ook een smeervet zoals minarine plaats op de boterham en wordt er ook best een melkprodukt aan het ontbijt toegevoegd: magere of halfvolle melk of magere yoghurt. Als drank kies je volgens voorkeur koffie of thee, maar beperk hier uiteraard het toevoegen van suiker.
Een stukje fruit maakt jouw ontbijt dan helemaal compleet –al kan dit ook als tussendoortje in de voormiddag worden gegeten- en klaar voor een energierijke dag.
Nuchter sporten?
Wat dan met sporten op nuchtere maag wat ook zijn voordelen zou opleveren? Hiervoor verwijzen we je graag naar het afzonderlijke item ‘Nuchter trainen – pro’s en contra’s’ waar we het wat, hoe, waarom en aandachtspunten van dergelijke trainingsvorm uitvoerig uit de doeken doen. Als tip van de sluier geven we hier alvast mee dat ook bij nuchter trainen het ontbijt niet mag worden weggelaten: we nemen het in dit geval gewoon op een later tijdstip. De rest van het verhaal lees je dus elders op deze website!
Producten waar we in geloven
Sportvoeding van de beste kwaliteit die voor en door sporters gemaakt wordt. We gebruiken de meest recente wetenschappelijke inzichten en onze eigen professionele sport ervaring om producten te maken met aantoonbare resultaten zonder enig compromis.