Wat je zeker moet weten over aminozuren & hoe het jou sterker maakt
Er wordt heel wat geschreven over aminozuren. Hoe werkt het, waarvoor het gebruikt moet worden… Allemaal handig om weten natuurlijk. Alleen één probleem: Hoe meer je leest, hoe meer verschillende meningen je ziet. Wij dachten bij Neapharma dat dit duidelijker kon. Dus hebben we onze sportvoedingsdeskundige, Kjell De Potter, aan het werk gezet om een duidelijk artikel te schrijven over aminozuren. Gebaseerd op wetenschap en ervaring om jullie correct te informeren.
Wat zijn aminozuren?
Een aminozuur is een organische verbinding die opgebouwd is uit een carboxygroep, een aminegroep en een restfractie. Deze basisstructuur is bij elk aminozuur gelijk. Het verschil tussen aminozuren onderling zit hem in de restfractie. Deze is bij elk aminozuur verschillend waardoor ze zich van elkaar gaan onderscheiden in opname en werking.
Soorten aminozuren
Er bestaan 22 soorten aminozuren in totaal. We kunnen deze in 2 groepen opdelen, de essentiële en de niet essentiële aminozuren.
- De niet essentiële aminozuren kan ons lichaam zelf aanmaken. Supplementatie van deze aminozuren is dus in vele gevallen overbodig.
- De essentiële aminozuren daarentegen kan ons lichaam niet zelf produceren. Toch heeft ons lichaam deze nodig om allerlei functies in ons lichaam op peil te houden. We gaan deze essentiële aminozuren uit de voeding halen.
Supplementatie van essentiële aminozuren is wel interessant voor een sporter.
De 8 essentiële aminozuren die belangrijk zijn voor een sporter:
- Fenylalanine
- Isoleucine
- Leucine
- Lysine
- Methionine
- Threonine
- Tryptofaan
- Valine
Wat doen aminozuren?
Een groot deel van ons lichaam bestaat uit aminozuren. Ze zitten in onze spieren, cellen en weefsels. Aminozuren geven onze spiercellen niet alleen structuur maar zorgen ook voor tal van andere processen. Ze zorgen ondermeer voor het vervoer en de opslag van tal van voedingsstoffen en beïnvloeden daardoor de functies van spieren, organen, pezen en aders. Bovendien zullen ze ook de aanmaak van lichaamseigen hormonen ondersteunen.
Aminozuren spelen tevens een grote rol bij het herstel van weefsels. Ze gaan ervoor zorgen dat je vermoeide en beschadigde spieren sneller zullen herstellen. Ze zullen als het ware de beschadigde spiervezels ‘lijmen’.
Voor wie zijn aminozuren?
De inname van aminozuren kan bevorderlijk zijn voor het herstel en de groei van spiermassa.
Heel belangrijk zijn de soorten aminozuren die je inneemt. Essentiële aminozuren zoals Leucine zullen ervoor zorgden dat je lichaam elke gram zal gebruiken om het herstel na een zware inspanning te bevorderen.
Wanneer gebruik je aminozuren?
De inname van aminozuren hangt af van wat je wilt bereiken. Het is aan te raden om essentiële aminozuren direct na de inspanning in te nemen om herstel te bevorderen. Krachtsporters kunnen ook baat hebben bij de inname van een extra portie aminozuren voor het slapen gaan omdat essentiële aminozuren zoals leucine de hormonenhuishouding gaan ondersteunen.
Ons advies over aminozuren
Gebruik essentiële aminozuren voor een optimale werking. Pro-Leucine is het ideaal product voor duursporters zoals wielrenners en krachtsporters om spierherstel te versnellen en spieropbouw te maximaliseren. Als je een aminozuur puur opneemt heeft dit het meest optimale effect. Leucine is hiervoor ideaal.
Producten waar we in geloven
Sportvoeding van de beste kwaliteit die voor en door sporters gemaakt wordt. We gebruiken de meest recente wetenschappelijke inzichten en onze eigen professionele sport ervaring om producten te maken met aantoonbare resultaten zonder enig compromis.