Voeding en herstel van spierletsels

Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar wanneer we het hebben over behandeling van spierletsels, dan kan ook voeding daarin een belangrijke rol spelen. Tijdens blessures zomaar alle voedingsprincipes over boord gooien zal zonder meer nadelig zijn voor de hersteltijd. Hierbij een aantal richtlijnen die daarbij houvast kunnen bieden.

Het spreekt voor zich: door blessures train je minder en verbrand je dus minder calorieën. De grote porties pasta zullen dus helaas moeten verminderd worden met het oog op het behoud van een gezond gewicht. Vaak zien we wel dat dit niet altijd een grote opgave is, gezien het hongergevoel minder gestimuleerd wordt door de mindere activiteiten.

Wat eraan te doen?

Verder dient er ook te worden getracht het verlies aan spierkracht en spieratrofie bij immobilisatie ten gevolge van een onderdrukte spiereiwitsynthese door inactiviteit zo miniem mogelijk te houden. Gemiddeld bedraagt het verlies aan spiermassa 150g/dag en dus 1kg per week. Spieren zijn opgebouwd uit eiwitten, eiwitten zijn opgebouwd uit een aaneenschakeling van aminozuren. De inname van de juiste aminozuren en het gebruik van sommige supplementen kan hierbij de verminderde spiereiwitsynthese gedeeltelijk beperken. In dit kader schuiven we graag de Neapharma Pro-leucine naar voor. Van leucine is immers bekend dat het als essentieel aminozuur onontbeerlijk is voor herstel en behoud van spiermassa. Daarbovenop kan de dagelijkse inname van afdoende omega-3-vetzuren samen met leucine de eiwitsynthese nog vergroten.

Last but not least kan ook wondheling positief worden beïnvloed door een adequate intake. Zo is vitamine C betrokken bij de aanmaak van bindweefsel. Bij schaafwonden zal het dus zeker en vast de moeite lonen om voedingsmiddelen rijk aan vitamine C in je dieet op te nemen. Ga dus zeker voor wat citrusfruit, aardappelen, bessen, pepers en/of peterselie tijdens dergelijke periode.

Het is dus zeker aangewezen om aandacht te blijven besteden aan je voeding tijdens blessures, ook al is dit niet gemakkelijk gezien de moeilijke periode.

Succes alvast!

Producten waar we in geloven

Sportvoeding van de beste kwaliteit die voor en door sporters gemaakt wordt. We gebruiken de meest recente wetenschappelijke inzichten en onze eigen professionele sport ervaring om producten te maken met aantoonbare resultaten zonder enig compromis.