Hoe jouw weerstand verhogen als duursporter

Door intensieve training kan jouw weerstand aardig onder vuur komen te liggen. Uren trainen, jouw lichaam regelmatig uitputten en vermoedelijk niet altijd in optimale condities. Van regen en wind wordt men niet ziek, maar jouw weerstand kan er wel van af zien. Het is verstandig om hier bewust met bezig te zijn, maar je mag er niet in overdrijven. Er zijn heel wat vitaminen en supplementen waardoor je al snel niet meer weet wat je moet doen. Wij bespreken de supplementen die echt zin hebben voor jou als (professioneel) recreant. 

  • Vitamine D:  In de winter en bij indoor sporten kom je minder in contact met de zon waardoor je minder vitamine D zal aanmaken.  Vitamine D heeft impact bij het het herstel en conditie opbouw. Een tekort kan snel grote gevolgen hebben voor jouw conditie.  Als je dit preventief neemt hoef je niet veel te nemen, het is belangrijker dat je dit even doorneemt in tijd. 
  • Omega 3 vetzuren: Omega 3 kan voor verschillende effecten ingezet worden bij een sporter. Zo zorgt omega 3 ook voor soepelere gewrichten. Maar het kan ook een grote rol spelen om immuunreactie verbeteren.
  • Pro- en prebiotica: zij houden onze darmwand gezond door onder andere schadelijke stoffen tegen te houden en hun eigen bioom te ontwikkelen die een bescherming bieden.

Een goede Recovery shake helpt je al aardig op weg

Indien je een goede recovery shake hebt met een mix van mineralen en vitaminen hoef je niet snel meer dan bovenstaande 3 supplementen te gebruiken om jouw weerstand hoog te houden. Het is wel een reden om goed te kijken naar welke recovery shake je gebruikt. Een eiwitten shake zal niet voldoende zijn om jouw lichaam te herstellen na een duurinspanning. Een recovery shake bevat Antioxidanten, vitaminen, mineralen en spierherstellende stoffen. Enkel zo shakes zullen bouwen aan een sterke weerstand en opbouw van de conditie.

Minder spierpijn, beter herstel

Bliksemsnel herstellen van de training met minimale spierpijn? Dat is de droom van elke sporter. Welnu, met een beetje hulp van omega 3 kan die droom werkelijkheid worden. Onderzoek toont aan dat omega 3-vetzuren zowel spierpijn verminderen als het herstel positief beïnvloeden. Wat je niveau ook is – van recreatieve sporter tot doorwinterde topatleet – je zal zeker baat hebben bij deze zuivere, geconcentreerde omega 3, gemaakt van 100% visolie.

Omega 3 bevordert de spieropbouw

Omega 3 ondersteunt de krachttraining door de bloedtoevoer naar de spieren te stimuleren, wat leidt tot minder spierafbraak en verzuring. Het helpt je spieren sneller te herstellen en vermindert ontstekingen, zodat jij iedere keer een beetje sneller en sterker aan de start verschijnt.