Hier is hoe een juiste isotone drank jouw prestaties zal verbeteren

Sportdranken zijn in. Ze worden niet alleen gebruikt door topsporters, maar door vrijwel iedereen die op een of andere manier met sport bezig is, en zelfs door mensen die zelden of nooit aan sport doen. Sportdranken helpen immers de prestaties en bevorderen het herstel na een inspanning. Toch zijn niet alle sportdranken gelijk. Bij Neapharma geven we je alvast een overzicht om jou hierin te adviseren:

 

Hypotoon, Isotoon, hypertoon?

Een belangrijke factor bij de keuze van een sportdrank is de osmolariteit (= concentratie) of de osmotische druk. Dit duidt op het aantal deeltjes in een drank. Een hoge osmolariteit betekent dat er veel deeltjes in zitten. Osmose is het verschijnsel dat water beweegt tussen de binnenzijde en buitenzijde van de celwand. Het water beweegt van het deel met minder opgeloste stoffen naar het deel met meer opgeloste stoffen. De osmotische druk van een drank bepaalt in welke richting de vloeistof zich door een celmembraan heen (bijv. de darmwand) verplaatst. Wanneer er iets gedronken wordt met een relatief grote osmotische druk, dan stroomt er water vanuit de bloedbaan en darmwandcellen naar de darmen.
Bij een drank met een lage osmotische druk is de richting omgekeerd: nu zal er water (het drankje) uit de darmen opgenomen in de darmwandcellen en bloedbaan. Op dit verschijnsel is het verschil in sportdrankjes hoofdzakelijk gebaseerd.

De hoeveelheid opgeloste stoffen in sportdrank (elektrolyten en suikers) wordt aangegeven met de termen hypotoon, hypertoon en isotoon.

  • Een hypotone drank heeft een lage osmotische druk, wat betekent dat hij per 100 ml minder deeltjes (suikers en elektrolyten) bezit dan de eigen vochten van het lichaam. Doordat de drank meer verdund is, wordt hij sneller opgenomen dan water. Gemiddeld bevat een hypotone drank minder dan 4 g suiker per 100 ml. Bvb Water, sportwater,..
  • Een isotone drank heeft dezelfde osmotische druk als het lichaamsvocht, wat betekent dat hij ongeveer hetzelfde aantal deeltjes (suikers en elektrolyten) bevat per 100 ml en daardoor even snel of sneller wordt opgenomen dan water. De meeste commerciële isotone dranken bevatten tussen 4 en 8 g suiker per 100 ml. In principe vormen isotone dranken het ideale compromis tussen het weer aanvullen van vocht en energie. De osmotische druk in ons lichaamsvocht ligt tussen de 280 en 320 mOsm/l. Een waarde hiertussen geeft dus de ideale opname van jouw sportdrank! Een voorbeeld van een echte isotone drank is de NeaPharma Pro-Isotonic. De absolute leider op gebied van dorstlesser in de sportwereld.
  • Een hypertone drank heeft een grotere osmotische druk dan het lichaamsvocht, aangezien hij per 100 ml meer deeltjes (suikers en elektrolyten) bevat, dat is de drank dus geconcentreerder. Daardoor wordt hij langzamer opgenomen dan gewoon water. Een hypertone drank bevat doorgaans meer dan 8g suikers per 100 ml.De osmolariteit van een drank kan een effect hebben op de maaglediging. Een hypertone drank zal langer in de maag blijven en daardoor minder vocht toevoeren dan een isotone of hypotone drank. Deze dranken verhogen het risico op maag- en darmklachten. Om die reden is fruitsap geen goede sportdrankomdat de osmolariteit veel te hoog ligt. Bovendien kan de aanwezige fructose voor darmklachten zorgen. Indien je toch vruchtensap drinkt, moet je het verdunnen met gewoon water.

Besluit

Kies voor een isotone drank als je gaat sporten! Let dus goed op de concentratie. Niet alle ‘Isotone dranken’ zijn zo ‘isotonic’. Het gebruik van een hypertone dranken zoals een energie drank, een sportgel en frisdranken moeten aanzien worden als de aanbreng van suikers en koolhydraten. Je kan een hypertone drank dus eigenlijk beter zien als vloeibare voeding dan een drank. Een isotone drank daarentegen zorgt voor een snelle aanbreng van vocht, mineralen en energie! Net wat je nodig hebt tijdens jouw sportprestaties, groot of klein!

Producten waar we op vertrouwen

Sportvoeding van de beste kwaliteit die voor en door sporters gemaakt wordt. We gebruiken de meest recente wetenschappelijke inzichten en onze eigen professionele sport ervaring om producten te maken met aantoonbare resultaten zonder enig compromis.