Meerdaalwoud-challenge: de Bronzen, Zilveren en Gouden route

Als je eenmaal de pracht van het Meerdaalwoud op de gravelbike of mountainbike hebt ervaren, raak je eraan verslaafd. We kamden het in alle windrichtingen uit en kwamen uiteindelijk tot 3 routes. Afhankelijk van je gemoed kies je voor brons, zilver of goud. Rijd je ze alle 3 deze herfst en winter, dan heb je de Meerdaalwoud-challenge volbracht.

Herfstheimwee: het gemis van ‘thuis’ aan het begin van de herfst. Het Meerdaalwoud, 1 van de mooiste bossen van België op 10 km van Leuven, is onze echte thuis in dit seizoen. Als we de roep van het bos voelen, vertrekken we bij het 1e ochtendgloren. Het meest houden we van ijzig koude zonnige ochtenden in het bos. In het Meerdaalwoud ben je dan getuige van de wonderlijke penseelstreken van de zonnestralen die door de bomen priemen en over de ochtendmist heen een goddelijk schouwspel creëren.

In die setting nu eens vollen bak door de bossen crossen en dan weer de remmen dichtgooien om stil te staan bij het schouwspel, dat is pure adrenaline. Je ruikt de geuren van verkleurende bladeren en natte bodems. Je rijdt in afgesloten kamers van een feeëriek verlichte kathedraal of paleis binnen, met de dikke laag bladeren als tapijt. Je proeft dat ongrijpbare, ondefinieerbare ingrediënt dat de dageraad van elk nieuw seizoen uniek maakt.

MEERDAALWOUD BRONS

‘Makkelijke’ route van 65km
We waren al langer van plan om eens een makkelijke ‘recuperatieroute’ te maken in het bos. Met zoveel mogelijk lange, rechte stukken en dreven van boomkathedralen. Verdict: geen al te moeilijke rit; kilometerslang rechtdoor van noord naar zuid, zuid naar noord, oost naar west, west naar oost. Maar een vlakke recuperatierit is het niet. Het Meerdaalwoud gaat nu eenmaal constant op en neer.

In de Bronzen route komt er voor het Ormendaalpad en de Doode Bemde nog Langestaart, een mooi grindpad vanaf het Kasteel van Arenberg. Zo krijg je 10 km langs de Dijle van Heverlee tot Sint-Joris-Weert. 5 km vlammen over perfect grind, 5 km hobbelen over een smal paadje naast de rivier.

Download GPX Meerdaalwoud Brons!

MEERDAALWOUD ZILVER

‘Gematigde’ route van 75km
In de Zilveren (en Gouden) route maak je ergens in het midden een uitstapje naar het gravelwalhalla van Bierbeek en Boutersem, ten oosten van het Mollendaalbos. Van de dichtbegroeide bossen duik je de weidse velden in, met prachtige uitzichten en heerlijke witte Toscaans aandoende grindwegen.

Download GPX Meerdaalwoud Zilver!

MEERDAALWOUD GOUD

‘Moeilijke’ route van 100km
Dit is de ultieme Meerdaalwoudrit. Ze wordt al na 20 km episch. Het is een ware uitputtingsslag om 3 redenen: de afstand, de ondergrond en de hellingen. Deze route, waarbij we vetrokken van een route van Bart Timmermans, komt bijna overal waar je mag fietsen in het Meerdaalwoud.

We willen niemand ontmoedigen, maar wel waarschuwen. Hoe zuidelijker je gaat in het Meerdaalwoud, hoe meer het een ravage wordt. Van bosmateriaal losgerukt en opgewerkt door tractoren. We konden niet uitmaken of dit ‘normaal’ was, maar grote stukken geven een vernielde indruk, vernield door houtkap.

Zo goed als alle paden – op de brede boulevards na – zijn ook een hobbelparcours waar je non-stop totaal door elkaar geschud wordt door de putten van opgedroogde modder en uitstekende boomwortels. En over dit terrein: zware beklimmingen en technische afdalingen.

Je zal uiteindelijk scheel zien van de snelle opeenvolging van steile beklimmingen en afdalingen. En opnieuw: hoe zuidelijker je gaat, hoe steiler. Het zuidelijke deel van het woud ligt bezaaid met 3 clusters van hellingen. De ondergrond is bovendien zanderig. Bij Nethen krijg je zo’n loodzware, maar prachtige zandbeklimming onder je wielen.

Na bosreservaat De Heide en de Tomberg daal je af naar een tweede dal in het Meerdaalwoud: het Warandedal. Daarna is het bosklimmen over de Waalse grens, boven Hamme-Mille. Verder rijd je door het bosreservaat Everzwijnbad. In dit reservaat, dat nu al een kwarteeuw volledig aan de natuur wordt overgelaten, staan een aantal uitzonderlijk dikke beuken op een kleine oppervlakte samen.

Download GPX Meerdaalwoud Goud!

Het originele artikel is geschreven door journalist Pieter Stockmans en kan je vinden op Wielerverhaal.com

 

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ф. А. (@yeknod.muinimula)