Eten voor het lopen: wat als je tijdens de middag gaat lopen?

Ga je tijdens de pauze op het werk gaan lopen? Of vind je het wel fijn om zaterdagmiddag te gaan lopen? Vaak offeren ze daarvoor hun middagmaal op of kiezen ze voor een snelle hap. Nochtans is een gezonde en evenwichtige maaltijd erg belangrijk om te kunnen presteren. Eten voor het lopen: ontdek hier ons advies voor middagjoggers!

Tijdens een loopsessie zijn voldoende energiereserves een must. Daarnaast is het ook van belang dat je niet gehinderd wordt door vervelende maagklachten zoals een opborrelend of opgeblazen gevoel. Om die reden is het essentieel dat je de loopsessie én het middagmaal goed inplant.

Eten voor het lopen: alles start bij het ontbijt

Sportief of niet, het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Terwijl je energiereserves ‘s ochtends uitgeput zijn, zorgt het ontbijt meteen voor 25% van de calorievoorraad voor de rest van de dag. Een juiste ontbijtsamenstelling is daarbij wel een must. Hier alvast een gezond voorbeeld:

  • Meergranenbrood
  • Boter
  • Confituur of honing
  • Zuivelproduct
  • Vruchtensap
  • Warme drank

Eten voor het lopen … of toch erna?

Het is niet ideaal om een maaltijd te nuttigen net voordat je gaat joggen. Wie te veel gegeten heeft, zal meteen merken dat hij amper vooruitkomt. Joggen werkt dan ook traumatiserend voor je volle maag, en dat voel je. Ga je voor een honderd procent efficiënte middagtraining? Dan eet je het best een gezonde snack tegen 11u, zoals fruit of een mueslireep.

Na de verkwikkende middagloop komt het erop aan om zo snel mogelijk te recupereren. Het middagmaal overslaan is dus een slechte gewoonte die onvermijdelijk tot vermoeidheid leidt in de namiddag. Kies voor een complete en licht verteerbare maaltijd. Twee voorbeelden:

  • Slaatje met veel groenten en lichte vleeswaren
  • Broodje met verse kaas, ham en rauwkost

Tip: beide vul je het best aan met een zuivelproduct en fruit.

Lopen over de middag, dat is de hele dag hydrateren

Voor joggers is hydrateren een prioriteit. En dit voor, tijdens en na de loopsessie. Maar natuurlijk is het niet ideaal om tijdens het joggen een flesje water of een bidon te dragen. Zorg er daarom voor dat je goed drinkt/vocht op neemt vooraf (om uitdroging te vermijden) en achteraf (voor een goed herstel).