Met deze 12 kleine ingrepen kan je sneller rijden.

Naast training en het verbeteren van je Fietstechniek kan je ook aan je fiets gaan sleutelen om sneller te worden. Wie niet sterk is moet slim zijn. Bij sommige kan je eens lachen, bij andere eens goed nadenken, maar alle tips zouden hun effect hebben. 

 

1. Stuur lager zetten
Door je stuur lager te zetten verminder je de luchtweerstand. Wel geleidelijk verlagen om blessures te voorkomen.

2. Aërodynamisch stuur
Een aërodynamisch stuur verbetert de houding en daarmee wordt de luchtweerstand verminderd.

3. Aërodynamisch houding
Probeer bij wind tegen je zelf zo klein mogelijk te maken en je armen langs je lichaam te houden. Bij wind mee doe je het tegenovergestelde.

4. Buitenband
De winst die geboekt kan worden door een band te nemen met een lagere rolweerstand bedraagt ongeveer 0,2 km/u. Toch de moeite waard! De rolweerstand van een band wordt bepaald door zijn soepelheid en het vermogen om terug te springen naar zijn oorspronkelijke toestand. De soepelheid van een band kan je goed aanvoelen door het loopvlak in te drukken. Gebruik bij het testen een nieuwe niet opgepompte band. Hoe gemakkelijker het indrukken gaat hoe lager de rolweerstand waarschijnlijk is. Bij de beoordeling moet ook worden gekeken hoe snel de band weer terugspringt naar zijn oorspronkelijke toestand. Tenslotte neem je de breedste versie van je keuze. Uit de onderstaande tabel kan je ook aflezen dat het snelheidsverschil tussen een snelle racefietsband en een mountainbikeband ongeveer 1 km/u bedraagt.(5 x 0,2 km/u).

 

5. Bandbreedte
Hoe breder hoe lager de rolweerstand. Dit komt omdat smallere banden meer worden ingedrukt dan bredere banden.

6. Binnenband
Ook hier geldt hoe soepeler hoe beter. De gekleurde latex binnenbanden hebben de beste eigenschappen in vergelijking met de gewone zwarte.

7. Aërodynamische wielen
Vergeleken met een normaal racefietswiel bedraagt de tijdwinst met aërodynamische wielen maximaal 1%. Hierbij hebben de drie en vierspaaks wielen de minste luchtweerstand. Ook moeten de mentale voordelen die het fietsen met mooie aërodynamische wielen heeft niet onderschat worden. Niet alleen tijdens wedstrijden, maar ook bij trainingen zal je net even meer inzet vertonen.

8. Wielen
Vergeet de wielen niet recht in het frame te zetten.

9. Ketting en cassette
Met een goed gesmeerd verzet fiets je ook weer een stukje sneller. De ene olie is ook de andere niet!

10. Q-waarde
Dit is de afstand van de buitenkant van de cranks. Deze wordt bepaald door de breedte van de trapas en de cranks. Deze maat bepaalt dus hoe wijdbeens je op de fiets zit. Hoe smaller de Q-waarde hoe beter dat is. Door te kiezen voor een smallere trapas en/of cranks wordt de kracht overbrenging beter en de fietshouding wordt aërodynamischer.

11. Pedaal
Het bovengenoemde effect kan ook bereikt worden door een pedaal te nemen met een kleinere as.

12. Kleding
Bij wapperende fietskleding heb je veel meer luchtweerstand te overwinnen. Strak en glad zittende wielerkleding kan maximaal 3 % tijdwinst opleveren. Opmerking: een fietsbroek zit daarom ook strak en is glad.

Producten waar we in geloven

Sportvoeding van de beste kwaliteit die voor en door sporters gemaakt wordt. We gebruiken de meest recente wetenschappelijke inzichten en onze eigen professionele sport ervaring om producten te maken met aantoonbare resultaten zonder enig compromis.